Development of functional cookies based on acerola pulp (Malpighia emarginata)
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Functional foods
Superfruits
Food

How to Cite

RODRIGUES, . N.; CARCIRAGHI, . M.; FRANZINI, . M.; FIGUEIREDO, . A. C. de; NAVARRO, . F. Development of functional cookies based on acerola pulp (Malpighia emarginata). Revista Científica da FHO/Uniararas, Araras, SP, v. 5, n. 2, p. 19–24, 2017. DOI: 10.55660/revfho.v5i2.142. Disponível em: https://ojs.fho.edu.br:8481/revfho/article/view/142. Acesso em: 9 oct. 2024.

Abstract

The application of raw materials of vegetable origin in cosmetics and foodstuffs is one of the promising trends in the consumer market that increasingly seeks products that take advantage of the benefits that nature provides, with scientific quality, proving its safety and efficacy, as well as the commitment with Sustainable development. The acerola, so popularly called in Brazil, is a great yield of which has large amounts of vitamin C and other anti free radical compounds. The objective of the present work was to develop functional cookies based on acerola pulp and to perform some physicalchemical analysis, according to Adolfo Lutz methodology, to analyze the quality of the product in comparison with those already described in the literature. The results obtained in the tests of acidity and humidity correspond to those recommended in the Resolution of the National Agency of Sanitary Surveillance (ANVISA) nº 12 of 1978. The other tests were discussed based on works found in the literature. In general, it is necessary to carry out further analyzes in order to guarantee the functionality of the products developed as well as to prove good manufacturing practices.

https://doi.org/10.55660/revfho.v5i2.142
PDF (Português (Brasil))

References

AQUINO, A.C.M.S, MOES, R. S., LEAO, K.M.M, FIGUEIREDO, A.G.D., CASTRO, A.A., Avaliação físico-química e aceitação sensorial de biscoitos tipo cookies elaborados com farinha de residuos de acerola, Rev Inst Adolfo Lutz, nº 69, 3 ed. 2010; p 379-86

BEHLING, A.; MAFRA, C.; COLOMBO, R.; BAMBERG, R. Cultura da Acerola. Frederico Westphalen: Universidade Federal de Santa Maria, 2007.

CAVALCANTE, A. V.; MAGALHÃES, N. A.; SILVA, G. M. M.; WANDERLEY, C. R. P.; PESSOA, K. A. R., Produção de Ácido Cítrico por Aspergillus niger em Reatores Contendo Sacarose a partir da Fermentação de Soro de Queijo. Instituto Brasileiro de Estudos Ambientais: Belo Horizonte – MG, V Congresso Brasileiro de Gestão Ambiental, 2014.

DALCIN, K.B.; SCHAFFAZICK, S.R.; GUTERRES, S.S, Vitamina C e seus derivados em produtos dermatológicos: aplicações e estabilidade, Caderno de Farmácia, v.19, n.2, 2013, p 69-79.

FOODS INGREDIENTS BRASIL, São Paulo: Editora Insumos Ltda, n. 6, 2009;

FREITAS, C. A. S. et al. Acerola: produção, composição, aspectos nutricionais e produtos. Revista Brasileira de Agrociências, v. 12, 2006;

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos químicos e físicos para análise de alimentos, versão online São Paulo: IAL, 1985.

KAHL, V. F. S.; SARMENTO, M. S.; NUNES, R. S.; FERRAZ, A. B. F.; ABIN-CARRIQUIRY, J. A.; MARTINEZ, M. M.; SILVA, J., Análise dos potenciais antigenotóxico e antioxidante de duas variedades de acerola (Malpighia glabra L.), Fp-19 e Okinawa, em diferentes estágios de maturação, Revista de Iniciação Científica da ULBRA, 2011;

LORENZI, H.; MATOS, F. J. A., Plantas medicinais no Brasil: Nativas e Exóticas, 2ª ed., Nova Odessa – SP, 2008;

MENEZES, A. R. V.; JÚNIOR, A. S.; CRUZ, H. L. L.; ARAUJO, D. R.; SAMPAIO, D. D., Estudo Comparativo do Pó da Acerola Verde (Malphigia Emarginata D.C) Obtido em Estufa por Circulação de Ar e por Liofilização, Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.11, n.1, p.1-8, 2009.

PACHECO, M.T.B.; SGARBIERI, V.C, Alimentos Funcionais: Conceituação e importância na saúde humana, Instituto de Tecnologia de Alimentos in: I Simposio Brasileiro sobre benefícios da soja, 2001, Campinas Proceesing Londrina, EMBRAPA, 2001;

PASTORE, N. S.; HASAN, S. M.; ZEMPULSKI, D. A., Produção de Ácido Cítrico por Aspergillus niger: Avaliação de Diferentes Fontes de Nitrogênio e de Concentração de Sacarose, ENGEVISTA, v. 13, n. 3. p. 149-159, 2011;

RODRIGUES, C., Desenvolvimento de bioprocesso para produção de ácido cítrico por fermentação no estado solido utilizando polpa cítrica, 2006, Dissertação (Mestrado em Processo Biotecnológico), Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2006.

SILVEIRA, A. L. M; QUEIROZ , L. A. L.; FONSECA, R. M.; TEIXEIRA, N. de C.; MELO, A. C. P. A. de; LABOISSIÈRE, L. H. E. S.; ANDRADE, M. H. C., Aproveitamento da Torta da Amêndoa da Macaúba (Acrocomia Aculeata) para Produção de Biscoito Tipo “Cookie”, XX Congresso Brasileiro de Engenharia Química, Florianópolis - SC, 2014;

SOUZA, F. P.; CAMPOS, G. R.; PACKER, J. F., Determinação da atividade fotoprotetora e antioxidante em emulsões contendo extrato de Malpighia glabra L. – Acerola, Revista Ciências Farmaceuticas Básica Apl., v. 34, 2013, p. 69-77

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2017 Caroliny Nunes Rrodrigues; Janaína Maria Carciraghi; Cristina Maria Franzini; Cyntia Ap. Christofoletti de Figueiredo; Fernanda Flores Navarro

Downloads

Download data is not yet available.