Microbiological contamination by thermal tolerants at 45°C, e. Coli and salmonella in vegetables
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Fresh food
Coliforms
Minimally processed

How to Cite

THEODORO, . E. F. .; ANDRADE, . R. de .; BOVO, . . Microbiological contamination by thermal tolerants at 45°C, e. Coli and salmonella in vegetables. Revista Científica da FHO/Uniararas, Araras, SP, v. 12, n. 1, p. 26–32, 2024. DOI: 10.55660/revfho.v12i1.239. Disponível em: https://ojs.fho.edu.br:8481/revfho/article/view/239. Acesso em: 9 oct. 2024.

Abstract

It is well known that obesity and non-transmissible chronic diseases, such as diabetes, hypertension and strokes, can be prevented and controlled through diet. Therefore, people have been seeking for a healthier lifestyle, including less processed foods such as fruits and vegetables in their diet. These foods can be consumed fresh or even in a minimally processed form, when these vegetables undergone the only very necessary processes. This type of food is susceptible to contamination by pathogens or deteriorating microorganisms, which can come from irrigation water, the soil or by handlers contact. Thus, the objective of this work was to survey in the literature data about the incidence of contamination by thermal tolerant microorganisms at 45°C, Salmonella and E. Coli in fresh and minimally processed vegetables. Scientific articles published between 2012 and 2022 were considered, with a high contamination rate being observed, regardless the microorganism analyzed. This high contamination rate indicates the necessity of reinforcement of the Good Manufacturing Practices at all stages of the food production chain. In addition, it is imperative that inspections are carried out regularly and correctly by the regulatory agencies, as it is essential that vegetables reach consumers' tables with adequate microbiological quality and organoleptic characteristics; thus, it is possible to reach nutritious and safe meals for the health of the entire population.

https://doi.org/10.55660/revfho.v12i1.239
PDF (Português (Brasil))

References

ALVARENGA, A. L. B.; TOLEDO, J. C. DE .; PAULILLO, L. F. DE O. E. Qualidade e segurança de vegetais minimamente processados: proposta de estruturas de governança entre os agentes da cadeia e os sinais da qualidade. Gestão & Produção, v. 21, n. 2, p. 341–354, abr. 2014.

BEZERRA, Nathalia Souza. Universidade Federal Da Paraíba (Ufpb) Coordenação de Ciências Biológicas. CCB. Disponível em: https://www.ufpb.br/cccb/contents/monografias/2015/pesquisa-de-salmonella-spp-e-microrganismos-indicadores-higienico-sanitarios-em-hortalicas-comercializadas-em-estabelecimento-formal-e-nao-formal-de-joao-pessoa-pb.pdf/view. Acesso em: 10 jan. 2023.

BOVI, Luana do Amaral. Avaliação microbiológica de alfaces (lactuca sativa L) colhidas em hortas do município de Bauru, São Paulo, Brasil. SES-SP. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1141125. Acesso em: 23 fev. 2023.

CARVALHO, L. do S. da C.; RIBEIRO, M. do S. S.; SOUSA, C. L.; NASCIMENTO, V. H. A. do. Boas práticas e qualidade sanitária dos alimentos servidos em restaurantes do tipo self-service no campus da Universidade Federal do Pará. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 23, n. 2, p. 924-932, 2016. DOI: 10.20396/san.v23i2.8645998. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8645998. Acesso em: 6 jun. 2023.

COLAMARCO FERREIRA, C.; LIBERATO GREGÓRIO, E.; DEOCLÉCIA COSTA, J.; BALMANT OLIVEIRA DE PAULA, R.; ADAMI GOES DE ARAUJO NETA, H.; DIAS FONTES, M. Análise de coliformes termotolerantes e Salmonella sp. em hortaliças minimamente processadas comercializadas em Belo Horizonte- MG. HU Revista, [S. l.], v. 42, n. 4, p. 307-313, 2017. Disponível em: https://periodicos.ufjf.br/index.php/hurevista/article/view/2588. Acesso em: 8 jun. 2023.

COUTO, Érika Simão; BONI, Sara Macente. Avaliação da qualidade microbiológica de alimentos minimamente processados comercializados em supermercados de Maringá, PR. Hig. aliment, v. 32, n. 284/285, p. 88-92, 2018. Disponível em: https://scholar.google.com.br/scholar?hl=pt-BR&as_sdt=0%2C5&q=AVALIA%C3%87%C3%83O+DA+QUALIDADE+MICROBIOL%C3%93GICA+DE+ALIMENTOS+MINIMAMENTE+PROCESSADOS+COMERCIALIZADOS+EM+SUPERMERCADOS+DE+MARING%C3%81%2C+PR&btnG=. Acesso em: 8 maio 2023.

FERREIRA, A. B.; ALVARENGA, S. H. F. de; SÃO JOSÉ, J. F. B. de. Qualidade de frutas e hortaliças orgânicas comercializadas em feiras livres. Revista do Instituto Adolfo Lutz, [S. l.], v. 74, n. 4, p. 410–419, 2016. DOI: 10.53393/rial.2015.v74.33494. Disponível em: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/33494. Acesso em: 20 fev. 2023.

LACERDA, T. S.; FERREIRA, L. C. Contaminação microbiológica de hortaliças produzidas em uma comunidade rural do município de Januária-MG. Research, Society and Development, [S. l.], v. 11, n. 6, p. e33211629081, 2022. DOI: 10.33448/rsd-v11i6.29081. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/29081. Acesso em: 20 fev. 2023.

MARTINS, A.; FERREIRA, A. C. Caracterização das condições higiênico-sanitária das feiras livres da cidade de Macapá e Santana-AP. Revista Arquivos Científicos (IMMES), v. 1, n. 1, p. 28-35, 20 jun. 2018. Acesso em: 25 abr. 2023.

MARTINS, I. A.; VIEIRA, A. C.; MACHADO, J. M. S.; GREGÓRIO, E. L.; AMARAL, D. A. do. Análise microbiológica de hortaliças e vegetais minimamente processados comercializados em grandes redes de supermercados de Belo Horizonte-MG/ Microbiological analysis of minimally processed vegetables sold in large supermarket chains in Belo Horizonte-MG. Brazilian Journal of Health Review, [S. l.],

v. 4, n. 1, p. 1172–1185, 2021. DOI: 10.34119/bjhrv4n1-104. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BJHR/article/view/23136. Acesso em: 9 jun. 2023.

MENEZES L. M.; MOREIRA V. S. Análise Microbiológica de Abóbora Minimamente Processada e Comercializada em Feira Livre no Município de Itapetinga-BA. J. Health Scie. [Internet]. 3º de julho de 2015 [citado 9º de junho de 2023];14(3). Disponível em: https://journalhealthscience.pgsscogna.com.br/JHealthSci/article/view/923

NASCIMENTO, Kamila de Oliveira do; AUGUSTA, Ivanilda Maria; RODRIGUES, Nathália da Rocha et al. ‪Alimentos minimamente processados: uma tendência de mercado‬. Disponível em: https://scholar.google.com.br/citations?view_op=view_citation&hl=pt-BR&user=DVx5b6QAAAAJ&citation_for_view=DVx5b6QAAAAJ:KlAtU1dfN6UC. Acesso em: 13 jan. 2023.‬‬‬‬‬‬‬

PENA, F. de L.; PAULO, K. H.; SORAGNI, L.; DUARTE, L. T.; ANTUNES, A. E. C. Avaliação microbiológica de hortaliças minimamente processadas disponíveis no mercado e servidas em redes de fast-food e em unidades de alimentação e nutrição nas cidades de Limeira e Campinas, São Paulo, Brasil. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 22, n. 1, p. 633-643, 2015. DOI: 10.20396/san.v22i1.8641599. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8641599. Acesso em: 25 abr. 2023.

SANTOS, Karina Paula Oliveira dos; FARIA, Ana Claudia dos Santos Reis; SILVA, Débora Patrícia Andrade et al. Salmonella spp. como agente causal em Doenças Transmitidas por Alimentos e sua importância na saúde pública: Revisão. Pubvet, v. 14, n. 10, p. 1-9, 2020. Acesso em: 20 out. 2022.

SANTOS, Kécia Rejany Da Silva Batista; TEIXEIRA, Cleide Novais Da Silva; JÚNIOR, Nivaldo Morais Viana et al. Estudo comparativo da couve minimamente processada e in natura, segundo aspectos de qualidade microbiológica. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde,

v. 10, n. 2, p. 279–287, 2015. Acesso em: 9 out. 2022.

SCHERER, Karine; GRANADA, Camille Eichelberger; STÜLP, Simone et al. Bacteriological and physico-chemical analysis of irrigation water, soil and lettuce (Lactuca sativa L.). Ambiente e Água - An Interdisciplinary Journal of Applied Science, v. 11, n. 3,

p. 665-675, 2016. Acesso em: 20 out. 2022.

SCHUH, J.; SCHUH, V.; VARGAS, A. et al. Avaliação da qualidade higiênico-sanitária de mix de saladas minimamente processadas. [s.l.: s.n., s.d.]. Disponível em: http://www.schenautomacao.com.br/ssa/envio/files/166_arqnovo.pdf. Acesso em: 10 fev. 2023.

SILVA, Andreza Alves; OLIMPIA; ROSA, Luciana et al. Condições higiênico-sanitárias de preparações com vegetais crus em restaurantes tipo self service no município de Alfenas - MG. Hig. aliment, p. 92-96, 2016. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-2616. Acesso em: 1º jun. 2023.

SILVA, D. B. da; SIQUEIRA, C. E. A. F. de .; SANTOS, J. S. A importância da seguridade e qualidade microbiológica e parasitológica em hortaliças. Research, Society and Development, [S. l.], v. 10, n. 14, p. e109101421589, 202. DOI: 10.33448/rsd-v10i14.21589. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/21589. Acesso em: 10 fev. 2023.

SILVA, Vanderléa Machado da; BITELLO, Adriana Regina. Verificação da presença de Salmonella spp. em alimentos minimamente processados em um município do interior do Rio Grande do Sul. Revista Destaques Acadêmicos, v. 8, n. 3, 2016. Acesso em: 15 jan. 2023.

STRACCIALANO, Flávia Franco Ligiere; PAULINO, Nayara Thais Ribeiro; BRAGA, Ana Valéria Ulhano et al. Qualidade microbiológica de saladas in natura servidas em restaurantes e fast-foods na cidade de Campinas e região. Hig. aliment, p. 123-127, 2016. Acesso em:

jan. 2023.

TEIXEIRA, Lúcia Emanuele Barros; SANTOS, Jôcy Emanuela Ferreira dos; MOREIRA, Inácia dos Santos et al. Qualidade microbiológica de frutas e hortaliças comercializadas na cidade de Juazeiro do Norte, CE. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável,

v. 8, n. 3, 2013. Acesso em: 20 abr. 2023.

YAVORIVSKI, A.; KÖHLER, B.; DONEDA, D. Impactos da alimentação vegetariana na saúde da população brasileira / Impacts of a vegetarian diet on Brazilian population health. Brazilian Journal of Development [S. l.], v. 7, n. 1, p. 9942–9962, 2021. DOI: 10.34117/bjdv7n1-674. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BRJD/article/view/23797. Acesso em: 28 abr. 2023.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Maria Eduarda Franchini Theodoro, Cleber Rogeres de Andrade, Fernanda Bovo

Downloads

Download data is not yet available.